Behangtips

De keuze van de juiste behanglijm en de manier van behangen is afhankelijk van het soort behang. Zie voor de juiste behanglijm de aanwijzingen bij de artikelnummers. Voor de manier van behangen geldt voor vliesbehang een aparte behangmethode, voor de overige behangsoorten vindt u een stappenplan onder ‘Traditioneel behangen’.

Traditioneel behangen:

Stap 1: Maak het plaksel volgens de gebruiksaanwijzing aan.

Stap 2: Leg een baan behang op de behangtafel en smeer hem in met behangplaksel. Dit gaat het beste met de Perfax Lijmkwast. Smeer het plaksel van het midden van de baan naar de randen toe en zorg dat de randen ook goed meegenomen worden.

Stap 3: De lijm moet na het smeren nog inweken (zie verpakking van het behang). Dit is nodig voor het uitzetten van het behang, zou dat pas op de muur gebeuren, dan ontstaan er blazen.

Stap 4: Tijdens het inweken kunt u alvast een loodlijn op de muur zetten. Trek een loodlijn van boven naar beneden op de plaats waar de tweede baan komt. Gebruik hiervoor een waterpas of een schietlood.

Stap 5: De eerste baan plakt u over de hoek, een stukje op de aansluitende muur, langs de eerder gemaakte loodlijn. Strijk hem van boven naar beneden glad met de Perfax Behangspatel. Langs het plafond en de plint snijdt u het behang op maat met behulp van de Perfax Behangliniaal en het Perfax Breekmes. Leg de liniaal achter het behang, op de plint tegen de muur en plak het behang weer op de liniaal. Snij het behang langs de voorkant van de liniaal af en haal hem weer weg. U kunt dit stukje precies in de hoek afsnijden of de baan die op de aansluitende muur komt er overheen plakken en dan beide banen tegelijk doorsnijden.

Stap 6: Voor iedere volgende baan herhaalt u bovenstaande stappen. Plak de baan eerst ongeveer op z’n plaats en schuif hem dan tegen de andere baan aan zodat er geen naad te zien is.

Volg altijd de verwerkingsvoorschriften van de behangfabrikant op.

Vliesbehang behangen:

Bij gebruik van de juiste lijm – Perfax Roll-On, Roll-On Magic, Clearpro – is het vliesbehang zelfs na jaren gemakkelijk te verwijderen!

Stap 1: Maak het plaksel volgens de gebruiksaanwijzing aan of gebruik Clearpro.

Stap 2: Trek een loodlijn van boven naar beneden op de muur. Gebruik hiervoor een waterpas of een schietlood.

Stap 3: Breng vervolgens de lijm met de Perfax Roll-on Roller aan op de muur.

Stap 4: Breng het behang in de nog vochtige lijm direct op de muur aan. Vliesbehang kan ook direct vanaf de rol worden aangebracht. Met vliesbehang kunt u nog corrigeren als een baan niet helemaal recht hangt of als hij niet goed aansluit op de andere banen. Druk het behang aan en strijk het glad met de Perfax Behangspatel, een borstel of een doek.

Stap 5: snijd langs het plafond en de plint het behang op maat met behulp van de Perfax Behangliniaal en het Perfax Breekmes. Leg de liniaal achter het behang, op de plint tegen de muur en plak het behang weer op de liniaal. Snijd het behang langs de voorkant van de liniaal af en haal hem weer weg. U kunt dit stukje precies in de hoek afsnijden of de baan die op de aansluitende muur komt er overheen plakken en dan beide banen tegelijk doorsnijden.

Volg altijd de verwerkingsvoorschriften van de behangfabrikant op.

Tips

  • Let er bij de aankoop van het behang op dat de kleur-, batch- of serienummers van de rollen gelijk zijn. Dit nummer bevindt zich op het label van de rol.
  • Wacht in een nieuwbouwhuis minstens een half jaar met behangen. Net gestucte wanden en het zogenaamde bouwbehang scheiden een stof af die het behang zou kunnen aantasten.
  • Behangen op een muur met pleisterwerk? Beklop eerst de muur: bij een doffe klank zit het pleisterwerk waarschijnlijk plaatselijk los. Verwijder de slechte plekken voorzichtig en repareer de gaten met een vulmiddel.
  • Lijm sterk zuigende ondergronden eerst voor om de grootste zuigkracht te breken.
  • Merk geknipte banen behang met een klein potloodstreepje of nummer op de achterkant om zo zeker te zijn dat de banen behang allemaal in dezelfde richting worden geplakt. Gebruik voor het aftekenen altijd een zacht potlood; inkt van viltstiften en pennen kunnen door het behang heen te zien zijn.
  • Houd bij het snijden van de banen altijd de bedrukte zijde naar boven. Eventuele fouten en/of vlekken worden dan direct geconstateerd.
  • Gebruik altijd een scherp mesje om behang te snijden. Een bot mesje kan scheuren veroorzaken.
  • Bij het op maat snijden van de behangbanen is het verstandig om ongeveer 10 cm extra lengte te nemen, zodat het behang na het plakken precies langs de plint en het plafond afgesneden kan worden met de behangliniaal. Neem bij behang met een patroon nog meer lengte, zodat er genoeg ruimte is om het patroon door te laten lopen in de verschillende banen.
  • Behang moet altijd rustig drogen. Door te snel drogen kan het gaan scheuren. Droog behang met de deuren en ramen dicht en de verwarming op een gematigde temperatuur. De ideale temperatuur voor het verwerken van behang is 18°C – 20°C.
  • Overtollig of gemorst plaksel al deppend direct verwijderen met een schone, vochtige doek. Maak de doek regelmatig schoon met schoon water.
  • Zie voor de uitleg van de symbolen op het behang onderstaande symbolenwijzer.

Meest gangbare behangsoorten:

Papier: Papieren behang bestaat meestal uit een boven- en onderlaag van papier en is verkrijgbaar in vele stijlen en structuren.

Rauhfaser: Behangpapier met een houtvezel dat meestal overschilderd wordt en daarom vaak in het wit wordt aangeboden.

Vinyl: Behang met een toplaag van vinyl en een papieren rug. Vinyl behang is er in twee kwaliteitssoorten:

  • Geschuimd vinyl: vinyl met een dikke schuimlaag (b.v. granolstructuur). Het schuim hierop is vrij gevoelig voor de opname van vuil. Minder geschikt voor ruimtes waar bijvoorbeeld veel gerookt of gekookt wordt.
  • Vlakvinyl-matvinyl voorzien van een hardere toplaag en hierdoor duurzamer en afwasbaar. Vlakvinyl is vaak glanzend en heeft daardoor veel kleurnuances. Deze vinyl soorten zijn in zeer veel stijlen en kleurvarianten te krijgen

Vliesbehang / Smart paper: Tegenwoordig is er ook vliesbehang verkrijgbaar. Het is behang met een toplaag van papier of vinyl en een rug van vlies. Zeer eenvoudig te verwerken omdat het plaksel direct op de muur wordt aangebracht, er is dus geen behangtafel meer nodig. Daarnaast heeft het geen inweektijd, ontstaat er geen krimp en ontstaan er geen blazen. Dit behang kan na langere tijd gemakkelijk verwijderd worden, zodat er vaker kan worden gevarieerd in het interieur.

Vliesbehang is snel, schoon en gemakkelijk aan te brengen. De werkwijze is anders dan bij gewoon behang. Inweken is bijvoorbeeld niet nodig, want de lijm wordt rechtstreeks op de muur gesmeerd.

De banen van vliesbehang hoeven dan ook niet meteen (lood)recht te worden aangebracht. Met vliesbehang kunt u nog corrigeren als een baan niet helemaal recht hangt of als hij niet goed aansluit op de andere banen. Als de banen recht tegen de muur gestreken zijn, hoeft u ze alleen nog even aan te drukken en de reststukken aan de onder- en bovenkant af te snijden. Dit behang kan zelfs na langere tijd gemakkelijk van de muur verwijderd worden. U kunt dus eindeloos variëren met nieuw behang in uw interieur.

Glasweefsel: Glasweefsel is wandbekleding van (over het algemeen) een meter breed en volledig vervaardigd uit glasvlies, meestal met een ruitjes- of visgraadmotief. Het is erg sterk en daarom zeer geschikt voor de versteviging en bescherming van muren. Standaard glasweefsel moet overschilderd worden.

Overschilderbare / Renovatievlies: Renovatievlies combineert de voordelen van vliesbehang en glasweefsel. Dit is een sterk behang dat overschilderd kan worden dat na verloop van tijd vrij eenvoudig te verwijderen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.